Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Λειτουργια του τζακιου-καπνοδοχος

Το τζακι αποτελειται ουσιαστικα απο δυο μερη, την εστια και την καπνοδοχο. Οι εστιες κατα κανονα σημερα ειναι προκατασκευασμενες, αυτο που κυρια αφορα την σωστη κατασκευη σε ενα σπιτι ειναι η καπνοδοχος.
Ειναι ενας κατακορυφος αγωγος απο πυραντοχα υλικα, που οδηγει τα καπναερια στον εξω χωρο, αναπτυσοντας ταυτοχρονα ενα ρευμα αερα για την καυση των ξυλων. Η σωστη κατασκευη απαιτει την καλη μονωση της.
ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΥ
Η στηλη του αερα μεσα σ αυτην, ειναι πιο θερμη απο την αντιστοιχη στηλη (νοητη στηλη ιδιου υψους) εξω. Επομενως τα θερμοτερα-ελαφρυτερα καπναερια ανερχονται μεσα σ αυτην, η ανωση αυτη ειναι αναλογη του υψους και της διαφορας θερμοκρασιας. Το τζακι ομως λογω μαεγαλου ανοιγματος αφαιρει πολυ περισσοτερο αερα απ οσον χρειαζεται για την καυση, αυτος ο επι πλεον αερας που διαφευγει ανακατευεται με τα καπναερια με αποτελεσμα να ειναι η θερμοκρασια τους πολυ χαμηλοτερη απ οποιοδηποτε αλλο συστημα θερμανσης. Αρα και η διαφορα πιεσης στις δυο στηλες. Επηρεαζεται η λειτουργια του τζακιου απ την καπνοδοχο λοιπον πολυ περισσοτερο.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Η διαστασιολογηση της υπολογιζεται ταυτοχρονα με τις διαστασεις του θαλαμου καυσης σε σχεση με τον χωρο. Κυμαινεται απο 1/8 εως 1/12 του ανοιγματος της εστιας, αυτα πρακτικα δεν υπολογιζονται λογω της τυποποιησης πλεον στις εστιες, ενδεικτικα λοιπον η διαμετρος 25 εκ αρκει για μια καπνοδοχο 4-5 μετρων, απο πεντε κ πλεον μετρα υψος αρκουν και τα 20 εκ. Κατω απο 20 εκ δεν προτεινεται γιατι με την καπνα ενδεχεται ακομη και να φραξει, να μειωθει το ανοιγμα, γ αυτο πρεπει να καθαριζεται μετα την καυση 4-5 τονων ξυλων.
Η καλυτερη-φθηνοτερη κατασκευη της ειναι με ανοξειδωτο σωληνα, ο οποιος θα φτανει μεχρι την αποληξη-καπελο της. Μονωση στο σωληνα αυτον ειναι καλο να υπαρχει, αλλα κυριως πρεπει να ειναι επενδυμενος, χτισμενος η με προκατασκευασμενα στοιχεια.
ΑΠΟΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ
Το τελειωμα της καπνοδοχου ειναι ουσιαστικα ενα ελευθερο ανοιγμα, οπωσδηποτε ισο η μεγαλυτερο απ την ελευθερη διατομη της. Ως ανοιγμα χρειαζεται ενα καλυμα ωστε τα νερα τ βροχης να μην εισερχονται στην καπνοδοχο, τα οποια μπορει να φτασουν και μεχρι στο τζακι η και στ πατωμα.
ΑΝΤΙΑΝΕΜΙΚΑ ΚΑΠΕΛΑ
Τοπικοι ανεμοι μπορει να επηρεασουν τον ελκυσμο, κυριως ως τοπικα καθοδικα ρευματα τα οποια δημιουργουνται για διαφορους ανεξελεγκτους λογους, γ αυτο οσο ειναι δυνατον πρεπει να κραταμε αποστασεις στην καπνοδοχο απο διαφορα εμποδια οπως τιρια η μεγαλα δεντρα. Αυτο ομως κατα κανονα δεν ειναι εφικτο, δημιουργηθηκαν λοιπον καποιες επινοησεις, η σωστοτερη και απλουστερη μορφη (η οποια παραβλεπεται, δεν ειναι γνωστη διοτι δεν ειναι καποιο προιον που πωλειται) ειναι η εξης.. το στεγαστρο της καπνοδοχου να βρισκεται υψηλοτερα απ τ σωληνα κατα το μισο της διατομης του (πχ σε σωληνα 25 εκατοστων  να βρισκεται το στεγαστρο 12-13 εκ υψηλοτερα) και να εξεχει περιμετρικα (να σκεπαζει τ καπνοδοχο) παλι τοσο, 12-13 εκ πιο εξω απο την περιφερεια του σωληνα της, δηλαδη στ παραδειγμα μας πρεπει να ειναι 50χ50 εκ. Αυτο προστατευει απο καθε τοπικο ρευμα και αν υπαρχει προβλημα στον ελκυσμο ΣΙΓΟΥΡΑ φταιει κατι αλλο.. Ειναι το τελειο καπελο σε μια χτισμενη, οπως πρεπει να ειναι εξωτερικα, καπνοδοχο.
ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΠΑΛΕΣ.
Ο σκοπος τους ειναι ο εξαερισμος χωρων και η υποβοηθηση σε κοντες καπνοδοχους απο ψησταριες πχ και κακως επικρατησε να τοποθετουνται σε καπνοδοχους, διοτι, οταν φυσα αερας περιστρεφονται και υποβοηθουν τον ελκυσμο αλλα ενιοτε (αναλογως τ εντασης τ αερα, ο τοπικος αερας της περιοχης αυξανει τ ελκυσμο οχι οσο πρεπει αλλα οσο τυχαινει τ καθε στιγμη)) τον αυξανουν σε απαραδεκτο βαθμο. Οταν δεν φυσα αερας.. δεν προσφερουν ΤΙΠΟΤΑ. Διαφημιζονται ομως επειδη ειναι προιον και δυστυχως πολλοι σημερινοι τεχνιτες τα θεωρουν ευκολη (και σωστη ισως λογω αγνοιας) λυση.
ΚΟΚΟΡΙΑ_ΠΟΥΛΙΑ
Ισχυει το ιδιο με τις μπαλες..
ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ειναι μια παρα πολυ καλη και φθηνη λυση. Συνηθως αποτελουνται απο τρια στοιχεια το ενα πανω απ τ αλλο και αφηνουν ανοιγματα στ οποια τ σχημα δινει κατευθυνση στ ρευμα αερα-καπνου προς τ επανω. Το μονο προβλημα ειναι σε καποιες περιπτωσεις η κακη κατασκευη τους, με αποτελεσμα να περνανε νερα στ καπνοδοχο κυριως σε εντονη βροχη με αερα.
ΑΝΤΙΑΝΕΜΙΚΑ ΜΕΤΑΛΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΑ
Μπαχαλο.. εχει και σωστα αλλα εχει και μαπα τελειως

5 σχόλια:

Τζάκι είπε...

http://www.in-tzaki.gr/

Unknown είπε...

Μεταλλικά αντιανεμικά καπέλα ή έστω τσιμεντένια είναι αυτά που συνιστούν εταιρείες ευρωπαϊκών οίκων.Βέβαια τα Μεταλλίκα έχουν καλύτερη προστασία απο τα νερά και επιπλέον μπορούν να αφαιρεθούν και έυκολα αν χρειαστεί.Σε αυτό το λινκ θα δείς ποιό χρησιμοποιώ εγώ.
http://www.tzakicy.com/?q=node/50

stelios1 είπε...

Οι ευρωπαικοι οικοι συστηνουν φιλε μου, αλλα οχι ετσι αφηρημενα. Θεωρουν οτι θα ειναι και σωστα, αν δεν ειναι ομως? Θα διαφωνησω οτι αφαιρουνται πιο ευκολα, το αντιθετο, διοτι σκουριαζουν βιδες κτλ ενω το τσιμεντινο απλα το χτυπας ελαφρα απο κατω και ανασηκωνεται, ξανατοποθετειτε αμεσως. Αυτο που δειχνεις παντως ειναι πολυ καλο!

Unknown είπε...

Γειά σας. Θελω λιγη βοήθεια. Έχω τζάκι παραδοσιακό και έχω περιστρεφόμενο καπέλο και πάλι βάζει καπνό μεσα όταν εξω εχει αρκετο αερα. Όταν δεν φυσά δουλεύει καλά. Τι να φταίει;

CK Service είπε...

Πολυ χρήσιμο άρθρο. Μπορείς να δεις και τα δικά μας στο blog μας https://ckservice.gr