Α) Κτιστο τζακι- ειναι το κλασικο κτισμενο με πυροτουβλο τζακι, οποιαδηποτε καινοτομια ουσιαστικα, ειναι γυρω απ αυτο. Ειναι ο βασιλιας θα ελεγα. Διοτι. Και αεροθερμο να ειναι ενα τζακι και πορτα να εχει, οταν αυτη ανοιξει ακολουθει η κατασκευη την συμπεριφορα του κτιστου ανοικτου τζακιου.
Μειονεκτηματα του ειναι.. υψηλο κοστος.. μεγαλυτερος χρονος κατασκευης.. κατασκευη επι τοπου στον χωρο, απ την αρχη ως το τελος των εργασιων.. δεν επιδεχεται καινοτομιες καθως αυτες αλλαζουν την ταυτοτητα του.. απαιτει καλη γνωση απ τον τεχνιτη.. δεν ενδεικνυται ουσιαστικα για θερμανση.
Πλεονεκτηματα εχει πολλα.. Μοναδικοτητα! στις μερες μας με την τυποποιηση αυτο ειναι πολυτιμο για αρκετους.. η διαστασιολογηση του (γενικος ογκος, ανοιγμα εστιας κτλ) ειναι αναλογη με το μεγεθος του χωρου.. το γενικο σχημα του (κατω απο προυποθεσεις) μπορει να παρει απειρες μορφες, αυτος ειναι ενας κυριος λογος, που το προτεινουν οι αρχιτεκτονες (δημιουργουν).. μεγιστη αποδοση σε σχεση με τα προκατασκευασμενα, μαντεμενια η με πυροτουβλα (κ ας λενε το αντιθετο πολλοι ασχετοι εως χθες στο χωρο για να πουλησουν). Το ανοιχτο τζακι ζεσταινει κυριως με ακτινοβολια (οπως ο ηλιος μας) ολα μα ολα τα προκατασκευασμενα τζακια, ειναι χαμηλα, δυσκολο να φτιαχθει εστια πανω απο 55 εκ υψος! (για καποιον τεχνικο λογο που δεν ειναι του παροντος συμβαινει αυτο) Σ αυτα τα προκατ τζακια η αναπτυξη της φλογας χανεται οπτικα και μαζι της σημαντικη ποσοτητα ενεργειας στην καμιναδα.. Ακομη γινεται αεροθερμο οπως και τα αλλα τζακια κανονικοτατα! παρατηρειται βεβαια μια καθυστερηση στο να ζεσταθει ο αερας, αλλα αντιστοιχα αργει και να κρυωσει μετα..
Β)Προκατασκευασμενα (τζακια ανοιχτου τυπου).
Προκειται για ετοιμες εστιες με ολα τα καλα κ κακα που συνεπαγεται αυτο..
Το μεγαλυτερο μερος της αγορας σημερα. Κυριως ειναι τα μαντεμενια τζακια, στα αλλα προκατ δεν θα αναφερθω καθολου. Τα κυρια πλεονεκτηματα οφειλονται στις ιδιοτητες του υλικου κατασκευης τους.. τον χυτοσιδηρο.(μαντεμι). Ευχρηστια και αντοχη στην μεταφορα, τοποθετηση, αντοχη στην λειτουργια του και διαρκεια ζωης.. Χαμηλο κοστος εστιας.. ευκολη τοποθετηση.. πολυ καλη συμπεριφορα ως αεροθερμο..
Μειονεκτηματα τους ειναι η τυποποιημενη κατασκευη! (οποια μαρκα και να δειτε ειναι ολα ιδια).. Απαραδεκτα χαμηλο ανοιγμα εστιας! Για να καιει σωστα ξυλο σ αυτα πρεπει να ειναι διαστασεων ξυλου για σομπα.. Σ αυτο ερχεται να προστεθει και η εντονη απο χαμηλα κλιση της πλατης! Και ουσιαστικα χρειαζεται μαγικα κανεις για τοποθετησει σωστα τα ξυλα.. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ καποιου λαθους στον σχεδιασμο, προχειροτητα στην ουσια και <σκοπιμο> λαθος! Αυτη η κλιση της πλατης εξυπηρετει δυο σκοπους. Ο ενας ειναι να στενεψει το ανοιγμα στην εισοδο του καπνοθαλαμου(κατι σαν ακροφυσιο), ωστε να παρει ταχυτητα ο καπνος στο κρισιμο σημειο της χοανης. Ο αλλος ειναι να μεταφερει τους στροβιλισμους ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ της εστιας, τουλαχιστον 20 εκατοστα!
Στις μαντεμενιες εστιες ουτε το ενα συμβαινει ουτε το αλλο, η κλιση της πλατης σταματα στο υψος του θαλαμου καυσης σε ολα!
Αυτη η ιδιοτητα του μεταλου(αγωγιμοτητα) που το κανει ιδανικο για αεροθερμο ειναι και το σοβαρο μειονεκτημα.. Αν αναπτυχθει σωστα ως προς το υψος η εστια, αυξανουν οι επιφανειες με σοβαρο κινδυνο να<κρυωνει> και να καπνισει καθως σ ολ αυτα προστιθεται κ ο σχετικα κρυος αερας του χωρου μας που ανακατευεται με τα θερνα καυσαερια της καυσης.
Συμπιεζεται απο σχεδιασμου ολη η εστια αναγκαστικα ως προς το υψος ωστε η φλογα να χτυπαει μεσα στην χοανη! Προκειται για <καλα> τζακια απο αντοχη αποδοση κτλ αλλα με πληθος ΑΛΥΤΩΝ προβληματων. Το κακο σ ολη την ιστορια ειναι οτι τελευταια τοποθετουν σε τετοια τζακια πορτα βεντυλατερ κτλ και τα μετατρεπουν σε ενεργειακα(ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ).
Δεν ειναι τυχαιο οτι οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ εχουν παρατησει το μαντεμι και επενδυουν εσωτερικα μονο στοιχεια του η στοιχεια πυριτουβλου. Κορυφαιος παραγωγος στην Ελλαδα (ΚΑΜΙΝΟΤΕΧΝΙΚΗ) σταματησε να παραγει εστιες με μαντεμι εδω και πολλα χρονια..
Το μελλον ειναι το ενεργειακο τζακι και κατα την γνωμη μου, σταδιακα αλλα συντομα θα αποσυρθουν απ την αγορα αυτες οι <κακες> εστιες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου